Voedingsadvies bij wonden
Gezond eten is extra belangrijk als u een wond heeft. Uw lichaam verbruikt namelijk extra energie (calorieën), eiwit en mogelijk extra vitaminen en mineralen om de wond te genezen. Daarnaast kan er bij wonden sprake zijn van verlies van eiwitten en vocht via het wondvocht. Het is belangrijk deze verliezen door middel van de voeding aan te vullen.
Energie
Het genezen van wonden kost extra energie van het lichaam. Hierdoor heeft u meer energie nodig dan voorheen. Door onder andere pijn en medicijnen kan uw eetlust verminderd zijn, waardoor u minder eet en kunt afvallen.
Probeer uw gewicht tijdens de periode van wondgenezing stabiel te houden. Dit geldt ook als u overgewicht heeft. Bij een laag lichaamsgewicht is het goed om wat aan te komen.

Eiwit
Eiwit is een bouwstof die uw lichaam gebruikt bij de genezing van een wond. Gedurende de wondgenezing heeft u ongeveer 1,2 tot 1,5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig.
Een voorbeeld: stel u weegt 80 kg, dan heeft u 96 tot 120 gram eiwit per dag nodig.
Een overzicht van de hoeveelheid eiwit in voedingsmiddelen vindt u hieronder. Door middel van deze getallen krijgt u een indruk van wat u kunt eten om voldoende eiwit binnen te krijgen.
Specifieke eiwitrijke producten
Er zijn ook veel eiwitrijke producten verkrijgbaar in de supermarkt. U kunt dan denken aan eiwitrijke (drink)yoghurt, kwark en milkshakes. Mocht u hier meer over willen weten, maak dan een afspraak met een diëtist.
Tussendoortjes
Kies naast eiwitrijke producten bij de hoofdmaaltijden ook voor tussendoortjes en wissel af tussen zoet en hartig. Voorbeelden van eiwitrijke tussendoortjes zijn:
- melkproducten, zoals een schaaltje pap, vla, (vruchten)yoghurt of (vruchten)kwark
- een handje pinda's, nootjes, borrelnootjes, studentenhaver
- een lekkerbekje, een haring , gerookte zalm
- een saucijzen- of worstenbroodje, stukjes kaas of worst of een gevuld ei
Vocht
Een goede vochtbalans is van belang bij de genezing van wonden. Een droge huid verkleint de kans op wondgenezing. Bij grote open wonden is er ook sprake van verlies van wondvocht. In beide gevallen is het belangrijk om voldoende te drinken om het aan te vullen.
Wij raden u aan minimaal 2 liter vocht per dag te gebruiken. Afhankelijk van de grootte van de wond kan uw vochtbehoefte nog hoger ligger.
Vitaminen en mineralen
Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor een goede wondgenezing. Als u de voedingsmiddelen volgens de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden eet en daarbinnen varieert, dan krijgt u voldoende vitaminen en mineralen via uw voeding binnen. Soms kan het nodig zijn een multivitaminepreparaat te nemen. U kunt dit het beste overleggen met een diëtist.
Diëtist
In de volgende situaties kan het verstandig zijn een diëtist te raadplegen:
- bij (ernstig) over-en ondergewicht;
- bij moeizame wondgenezing;
- bij ongewenst gewichtsverlies;
- bij nierfunctieproblemen;
- bij advies over multivitaminenpreparaten;
- bij advies over specifieke eiwitrijke producten;
- bij advies over gebruik drinkvoeding.
Voeding bij infectieziekten
Bij infectieziekten willen we de weerstand verhogen. De weerstand word ook wel het imuunsysteem genoemd, een complex systeem dat voor het juist functioneren afhankelijk is van een aantal bouwstoffen als Vitamine D en C. Maar ook vocht en eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Zorg dus dat je minimaal 1,5 liter water per dag drinkt, voldoende fruit en verse groenten. Maar ook Melkproducten als yoghurt, melk en kwark zijn belangrijk. Wat extra koolhydraten, herstellen kost het lichaam veel energie, kun je dat ook zeker gebruiken.

Voedingsadvies bij blaasontsteking
Minimaal 1,5 liter vocht om de infectie te helpen verwijderen uit de blaas. Denk aan voldoende vitamine C en D om het imuunsysteem te helpen versterken en eiwitten voor de opbouw van de cellen.
voeding bij diarree
- Eet gewoon waar je trek in hebt. Probeer zo gezond mogelijk te blijven eten, eventueel in kleinere porties. Speciale voedingsmiddelen zijn niet nodig. Witbrood of beschuit werken niet stoppend.
- Drink veel om uitdroging te voorkomen. Drink steeds kleine hoeveelheden, 2 tot 3 liter per dag. Drinken is extra belangrijk als je ook overgeeft. Water, thee, bouillon of verdund vruchtensap zijn geschikt. Heldere sappen, zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder geschikt, omdat deze drankjes voor sommige mensen juist laxerend werken.
- Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous.
- Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree. Op die manier kan de mogelijke veroorzaker, zoals een bacterie of parasiet, juist niet via de ontlasting het lichaam verlaten.
- Bij de apotheek is een speciale oplossing (ORS) te krijgen om naast vocht ook mineralen weer aan te vullen.
- Was steeds goed je handen nadat je naar de wc bent geweest om besmetting van anderen te voorkomen.
Als de klachten langer dan 4 weken aanhouden is het verstandig om een arts te raadplegen
voeding bij obstipatie
1. Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven. Bekijk tips om meer vezels te eten.
2. 1,5 tot 2 liter per dag drinken
Elke dag 1,5 tot 2 liter drinken helpt om verstopping tegen te gaan. Water, koffie en thee zijn een goede keuze. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt. Drink je te weinig, dan kan dat zorgen voor harde en droge ontlasting.

3. Genoeg bewegen
Door te bewegen komt ook de darm in beweging. Elke dag bewegen kan daarom helpen om obstipatie te voorkomen. Stevig wandelen, fietsen, stofzuigen, tuinieren: het telt allemaal mee. Meer beweegtips.
4. Poep niet ophouden
Als je moet, dan moet je. Negeer de aandrang niet. Het ophouden van ontlasting draagt bij aan verstopping. Neem voldoende tijd om naar het toilet te gaan, bijvoorbeeld na het ontbijt. Na een maaltijd komen de darmen in beweging en dat is een goed moment om naar de wc te gaan.
5. Eten op regelmatige tijden
Regelmatig eten stimuleert het regelmatig in beweging komen van de darmen. Onder regelmatig eten verstaan we om elke dag in elk geval ontbijt, lunch en avondeten te nemen en geen van deze maaltijden over te slaan. Een goed ontbijt is helemaal belangrijk. Neem bij voorkeur een groot, vezelrijk ontbijt. Dit zet de darmen in werking. Lees hoe een gezond ontbijt eruitziet.
Blijven de klachten?
Blijf je langer dan 4 weken last houden van je maag of darmen ondanks dat je bovenstaande adviezen hebt opgevolgd? Of heb je erg veel last van je klachten? Ga naar je huisarts om samen uit te zoeken wat er aan de hand is.
Voedingsadvies bij maagklachten
- Gebruik een gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding.
- Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed.
- Vermijd erg grote en/of vette maaltijden.
- Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken.
- Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
- Drink niet te veel melk. In eerste instantie kan melk de klachten iets verlichten. Door het drinken van grote hoeveelheden melk wordt de maagzuurproductie echter gestimuleerd.
- Stop met roken, want dit irriteert het maagslijmvlies en kan het sluitspiertje tussen de maag en slokdarm verslappen.
- Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden en zorg voor voldoende ontspanning
- Zorg voor een gezond lichaamsgewicht; overgewicht, maar ook ondergewicht kan klachten veroorzaken of verergeren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb